Exposities
Als fotograaf heb ik diverse exposities op mijn naam staan. Mijn werk werd steeds op unieke wijze gepresenteerd in uiteenlopende omgevingen. Van het dynamische Theater de Leest tot inspirerende horecalocaties en prestigieuze musea, het werk vond zijn weg naar verschillende publieke ruimtes. Deze exposities boden de bezoekers niet alleen de kans om de foto’s van dichtbij te ervaren, maar ook om door de lens vastgelegde verhalen, emoties en unieke perspectieven te ontdekken. Elk van deze locaties hebben bijgedragen aan de veelzijdigheid en de kracht van de kunst die werd gepresenteerd.
Scroll naar beneden om alle projecten te bekijken, klik op de afbeelding om een project te openen. Klik op de foto voor een vergrote weergave.
Project "MISSION IMPOSSIBLE" (2024)
Deze expositie werd gepresenteerd bij Stadsbrouwerij Sint Crispijn en richtte zich op het iconische portret van Anouk de Rooij. Met haar indrukwekkende full-body tattoo suit, dat haar een geheel eigen uiterlijk verleent, was Anouk het perfecte onderwerp voor een serie portretten die haar transformeren in iconen van de kunst- en popcultuur. Omdat juist door haar unieke uiterlijk deze transformatie haast onmogelijk leek is gaandeweg gekozen voor de titel ‘Project Mission Impossible’. De serie bevat onder andere visuele referenties naar klassieke en moderne beelden, zoals De Denker van Rodin, El violín de Ingres van Man Ray, de iconische Barbie, en de beroemde portretten van Elvis Presley zoals vastgelegd door Andy Warhol. Door deze krachtige beelden te combineren met haar unieke uitstraling werd Anouk gepresenteerd als een hedendaags icoon. De expositie biedt bezoekers een creatieve reis door tijd en cultuur, en daagt hen uit om de grenzen van identiteit en iconografie te verkennen.
Corona Oostende GMHK (2020)
In 2020, tijdens de coronapandemie, creëerde ik een bijzondere serie portretten vanuit mijn vakantie-appartement in Oostende, waarbij ik het perspectief radicaal veranderde. Door de beperkingen van de coronamaatregelen was het niet mogelijk om ‘normale’ portretten te maken, wat de aanleiding was voor dit unieke concept. Vanuit de vijfde verdieping fotografeerde ik recht naar beneden, onder de felle zomerzon die scherpe schaduwen werpt, waardoor het contrast nog wordt versterkt. Het resultaat is een verfrissende en gedurfde benadering van portretfotografie, die niet alleen het zicht op de geportretteerden, maar ook de tijdsgeest van de coronajaren vastlegt.
De serie, die zowel de harde realiteit van de tijd weerspiegelt als het spelen met licht en schaduw, werd gepresenteerd in het Gemeentelijk Museum voor Hedendaagse Kunst (GMHK).
Koppen GMHK (2019)
De expositie ‘Koppen’, gepresenteerd in 2019 in het Gemeentelijk Museum voor Hedendaagse Kunst (GMHK), omvatte een serie zwart-wit studioportretten van muzikanten, kunstenaars en andere bijzondere persoonlijkheden. Alle foto’s zijn door de jaren heen in mijn studio gemaakt, waar de intieme en directe setting de essentie van de geportretteerden vastlegt. In totaal hingen 10 krachtige portretten in het museum, die niet alleen de uiterlijke kenmerken van de geportretteerden vastlegden, maar ook een dieper inzicht gaven in hun persoonlijkheid en artistieke uitstraling. De serie ‘Koppen’ liet de veelzijdigheid en de kracht van het menselijke gezicht zien en benadrukte de expressie die ontstaat in de ontmoeting tussen fotograaf en onderwerp.
Schoenen in de spotlight #1 (2016)
Na het succes van de serie ‘Schoenportretten’ (2015) werd ik in 2016 benaderd door de directeur van Theater De Leest om een soortgelijke serie te maken ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van het theater. Het concept uit 2015 werd subtiel aangepast: in plaats van de schoen op een tafel, werden alle theaterartiesten gevraagd om de schoen waarmee ze die avond optraden in De Leest in hun hand te houden, wat een dynamischere en persoonlijkere uitstraling gaf. De belichting en focus bleven hetzelfde als bij de eerdere schoenportretten waardoor de link tussen de twee series duidelijk bleef. Uiteindelijk werden 20 portretten gemaakt, met onder andere beroemde artiesten zoals Freek de Jonge, Simone Kleinsma en Hans Sibbel. De expositie werd feestelijk geopend onder grote belangstelling, waarbij Simone Kleinsma de opening verzorgde. Deze serie benadrukte niet alleen de iconische schoenen, maar ook de artistieke gezichten die ze droegen, en versterkte de band tussen de theaterwereld en de lokale gemeenschap.
Schoenen in de spotlight #2 (2017)
Na het grote succes van de eerdere serie ‘Schoenen in de Spotlight’ #1 in 2016, werd mij in 2017 gevraagd om een nieuwe reeks van 20 portretten te maken. Het concept bleef ongewijzigd, waarbij de belichting en focus consistent bleven met de eerste reeks, en de theaterartiesten opnieuw werden gevraagd de schoen in hun hand te houden. In deze tweede serie traden nieuwe artiesten aan, waaronder Stef Bos, Dolf Janssen en Kommil Foo, die de expositie verrijkten met hun eigen unieke persoonlijkheden en stijlen. Beide series zijn nog steeds te zien in Theater De Leest, met de schoenen als symbolen van identiteit en vakmanschap. De foto’s zijn in fine art kwaliteit op groot formaat geprint (80×120 cm en 120×120 cm) waardoor de kracht van de beelden nog verder tot uiting komt.
Schoenportretten (2015)
Als Waalwijker, afkomstig uit de stad die bekendstaat als ‘schoenenstad’, wilde ik een serie portretten creëren waarbij de schoen centraal staat. Geïnspireerd door de rijke schoenmakerstraditie van Waalwijk, werkte ik enige tijd aan het concept om de schoen op een unieke manier vast te leggen. Uiteindelijk kwam ik tot de volgende benadering: de schoen wordt op een tafel geplaatst, met spot en focus op het object. De drager van de schoen is te zien achter de tafel, maar net buiten de focus en het licht, waardoor de aandacht volledig naar de schoen gaat. Het idee van de expositie is vastgelegd onder het motto: “In Waalwijk draait het om de schoenen” en werd gepresenteerd op een bijzondere manier: iedere foto, in groot formaat (1,50×2,00m), hing apart in een steigertje aan de Winterdijk in Waalwijk. ’s Avonds werden de foto’s prachtig uitgelicht, waardoor het werk op een unieke manier werd gepresenteerd in de nachtelijke sfeer van de stad. Deze serie benadrukt de relatie tussen de persoon en zijn of haar schoenen én legt de essentie van Waalwijk vast, waar het ambacht en de identiteit van de stad onlosmakelijk verbonden zijn met het vakmanschap van de schoenenindustrie.